Am aflat de Colegiul Noua Europă în 1998, când eram studentă în primul an de facultate, la Istoria și Teoria Artei. L-am ascultat atunci conferențiind pe Victor Ieronim Stoichiță, ceea ce mi se părea incredibil, fiindcă tocmai citisem una dintre cărțile lui.
Undertaking postdoctoral research under the Pontica Magna Fellowship programme has been an outstanding opportunity for me to develop my research and share it with international scholars in NEC’s vibrant research environment.
Being an example of truly international intellectual hub, both motivating and challenging, the NEC turned to be a success story of bridging Western and Eastern academia.
At the NEC, I saw how truth is born in discussions. I met people who have the courage to take the word “truth” seriously, and who are not afraid to spend their lives in pursuit of it.
I say with no exaggeration that my tenure at NEC was one of the most interesting and fulfilling years of my career and life.
For me New Europe College was and will always be a home away from home: my Romanian family in my beloved Bucharest.
The more time I spent at NEC, the more I realised how much love, energy, and dedication must have gone into creating an academic institution and making it flourish in politically and economically challenging circumstances.
Mă revăd citind, pierdută (dar nu uitată), în melcul de lemn al scării interioare, vreo enciclopedie a tuturor înțelepților scoasă la întâmplare din cutiile sosite plutind de pe Amazon, fără să știu, atunci, că interesul meu se va construi peste ani într-o idee, dar …
Colegiul Noua Europă a fost pentru mine o oază, un loc binefăcător: am întâlnit oameni minunați care iubesc cunoașterea în toate aspectele ei, oameni care cultivă și respectă competenta și profesionalismul și îi respectă pe ceilalți, care știu să ducă lucrurile la capăt și să le facă să dureze.
NEC-ul rămâne un cadru unic în România pentru cercetare serioasă, gândire critică și conversații inteligente. De 25 de ani. Este mult pentru o societate tânără precum cea românească.
A rezistat vremurilor tulburi cu grație și tenacitate. În termeni tehnici este un Institut de studii avansate: favorizează excelența. În termeni antropologici, este un loc bun: favorizează binele, adevărul, frumosul.
Memoria lucrează emoțional, știm asta, dar până și emoția cunoaște condiționări spațiale. Clădirea New Europe College, o clădire istorică a cărei restaurare reprezintă o izbândă a bunului gust…
Noaptea, pe teren. Adică la „Hanul drumețului”, la „Million dollars” sau cu lăutari pe la vreo nuntă. Ca etnomuzicolog, mă interesau ascultătorii de manele: cine? ce? cum?
Sînt douăzeci de ani de cînd am devenit bursier la Colegiul Noua Europă. A fost și este locul unde mă regăsesc mereu cu același (copilăresc?) sentiment de așezare.
Dincolo de definițiile posibile, mai mult sau mai puțin sofisticate, ale „fenomenului” New Europe College – oscilând între un model aproape castalian, o versiune ideală a unei instituții construite pe baza unui concept cuprinzător al artelor liberale …
Bursa NEC a însemnat pentru mine, înainte de toate, șansa de a accede la un cadru care permite întâlniri științifice autentice, condiția pentru ca un demers de cercetare să aspire la reflecție.
La fiecare banchet de aniversare a înființării unei societăți culturale în vogă acum vreo 150 de ani, invitații reluau una dintre marile controverse ale acelor vremuri agitate: data exactă a întemeierii respectivei asociațiuni.
În anul NEC (2005-2006) m-am simțit „acasă” în toate sensurile cu putință. Mă întorsesem după o lungă perioadă de plecare din țară (1999-2005, ani petrecuți în Ungaria, Canada și Statele Unite), pentru a preda cursuri de drept public la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.
Încercarea de a spune sau scrie ceva cu sens, de a avea o preocupare intelectuală consistentă și de durată în spațiul academic românesc are ceva utopic.
Colegiul Noua Europă este parte din viața mea de zi cu zi, un loc în care pasiunea pentru cercetare și-a găsit cuibul inspirației. Sunt asemenea berzei din blazonul/ antetul NEC-ului, …