Concurs pentru un post de cercetător în cadrul proiectului „Anxietăți coloniale, scandaluri de corupție și xenofobie în dezvoltarea infrastructurii în România (secolul al XIX-lea) (CanCor)”


21 iulie 2023

FUNDAȚIA NOUA EUROPĂ/NEW EUROPE COLLEGE anunță scoaterea la concurs a unui post de cercetător în cadrul proiectului „Anxietăți coloniale, scandaluri de corupție și xenofobie în dezvoltarea infrastructurii în România (secolul al XIX-lea) (CanCor)”, PCE 55 ⁄ 2022 (PN-III-P4-PCE-2021-0399) finanțat de UEFISCDI, coordonat de conf. dr. Silvia Marton.

Denumire post: cercetător științific
Perioada: perioadă determinată, 15 luni, începând de la 1 octombrie 2023
Normă: parțială (50%, 4 ore/zi)
Salariu: 3.566 lei net / lună

Descrierea proiectului:

Proiectul examinează relevanța istorică surprinzătoare a infrastructurii de transport feroviar și fluvial-maritim pentru construcția națională și narațiunile modernizării în Principatele Române / România, din anii 1840 până în 1914. Având în vedere natura duală a acestor infrastructuri de transport, imaginate ca fiind atât „progresive”, cât și „perturbatoare”, construcția lor a pus o presiune imensă asupra factorilor de decizie locali. Proiectul are trei obiective principale: În primul rând, va examina anxietățile cu privire la posibilitatea ca Principatele / România să fie supuse colonizării economice și chiar demografice, temeri produse de interacțiunile politice și economice asimetrice cu Marile Puteri ale Europei și imperiile învecinate. În al doilea rând, va examina scandalurile de corupție din jurul construcției infrastructurii care au produs și au remodelat în mod constant anxietățile coloniale în procesul de construire a statului național, în confruntarea cu Marile Puteri și cu aspirațiile lor imperiale și coloniale de influență politică și economică. În al treilea rând, proiectul va istoriciza utilizările semantice ale „colonialismului” și „corupției” și conotațiile lor inerent politice în procesul de construcție a națiunii și a infrastructurii în România, argumentând că situarea reflexivă a semnificațiilor lor este necesară pentru a le elibera de vocabularul analitic ex-post folosit în mod normativ de către cercetătorii contemporani.

Activități:

  • Desfășoară cercetări în arhive în țară și în străinătate
  • Realizează activități de documentare în biblioteci din țară și din străinătate
  • Participă cu comunicări științifice la conferințe naționale și internaționale
  • Redactează și publică studii în volume și în reviste indexate în baze de date internaționale
  • Realizează rapoarte și sinteze necesare în cadrul proiectului
  • Participă la evenimentele derulate în cadrul proiectului și se implică în organizarea lor

Cerințele postului sunt ca cercetătorul/cercetătoarea să participe la activitățile comune ale proiectului, inclusiv la conferințe și evenimente internaționale, precum și la publicațiile din cadrul proiectului. Poziția include o indemnizație anuală de cercetare și deplasare pentru documentare în instituții și arhive din țară și din străinătate și pentru prezentări de lucrări la conferințe internaționale și naționale.

Cerințe:

  • Studii doctorale finalizate în domeniile: istorie, științe politice, arhitectură și urbanism, sociologie sau antropologie
  • Un parcurs de cercetare de excelență și experiență semnificativă în efectuarea de cercetări în istoria infrastructurii de transport și în istoria secolului al XIX-lea
  • Cunoștințe avansate de limbă engleză. Cunoașterea unei a doua sau mai multor limbi străine constituie un avantaj

Selecția se face pe bază de CV și listă de publicații, scrisoare de intenție și interviu.

Criterii de selecție:

  • CV și lista de publicații (80 de puncte)
  • Scrisoare de intenție (20 de puncte)

Candidații care obțin peste 80 de puncte vor fi invitați la un interviu online.

Calendar:

Cei interesați sunt rugați să trimită CV-ul și scrisoarea de intenție la adresa silvia.marton@unibuc.ro până la data de 7 septembrie 2023. Candidații selectați pentru interviu vor fi anunțați până la data de 11 septembrie 2023. Interviul online va avea loc în data de 12 septembrie 2023, începând cu ora 10 a.m. Rezultatele vor fi anunțate în data de 13 septembrie 2023. Contestațiile vor putea fi depuse în data de 14 septembrie 2023, iar rezultatele finale se vor afișa în data de 15 septembrie 2023.