Rătăcind prin sud-estul Europei: oameni, obiecte și călătorii fantastice în vremea revoluțiilor (secolele XVII-XIX)

Event: Research group

Location: Zoom & LIVE pe Facebook

9 December 2021, 15.00-17.00 (Bucharest time)
in Romanian

Moderator: Silvia MARTON

Intervenții: Constantin ARDELEANU, Constanța VINTILĂ

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/81815214634?pwd=bjZ2QzMxeFhocXA2dDFFcEVBZzNtUT09

Meeting ID: 818 1521 4634
Passcode: 377964

Mămularii, mărgelarii, marchitanii, bogasierii, diplomații, doctorii, botaniștii, chirurgii, feluritele obraze curioase, șarlatanii, tâlharii, mercenarii și dezertorii călătoresc odată cu mărfurile și obiectele, ducând mai departe idei revoluționare, gusturi noi, mode sofisticate, cunoștințe felurite. Mărfurile lor călătoresc în lăzi și cufere, pe spatele catârilor sau în burțile corăbiilor, printre dealuri și munți, pe calea apelor sau pe drumurile prăfuite ale câmpiilor, legând Alepul de București, Viena de Brașov, Slivenul de Trieste, Zemunul de Iași, Sibiul de Constantinopol, Europa de Orient. Recepționate diferite, cu entuziasm sau curiozitate de categoriile mai mobile ale societății și cu indiferență sau teamă de oamenii simpli, minunile mecanice sau tehnologiile diabolice ce mișcau lumea au transformat rapid și viețile locuitorilor din Principatele Moldova și Țara Românească.

Vă invităm la o discuție despre destine, călători și călătorii, slăbiciuni și mode, drumuri, imperii și civilizații care dau seama de culorile și contradicțiile trecutului. Discuția este prilejuită de două apariții editoriale recente: Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa de Sud-Est, secolele XVI–XIX de Constanța Vintilă, Giulia Calvi, Mária Pakucs-Willcocks, Nicoleta Roman și Michał Wasiucionek (Humanitas, 2021) și O croazieră de la Viena la Constantinopol. Călători, spații, imagini, 1830–1860 de Constantin Ardeleanu (Humanitas, 2021).

Evenimentul are loc în cadrul Grupului de Reflecție asupra Istoriei Politice și Sociale a secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, găzduit de NEC.