Prezentare de carte: Costică Brădățan, “Elogiu eșecului. Patru pilde de umilitate” (Spandugino, 2024)

Event: Masă rotundă

Location: NEC conference hall

20 mai 2024, 17.00-19.00

Prezentare de carte: Elogiu eșecului. Patru pilde de umilitate (Spandugino, 2024) de Costică Brădățan

Participanți: Costică BRĂDĂȚAN, Andrei CORNEA, Cristian PREDA, Ioan STANOMIR
Moderator: Cristian PĂTRĂȘCONIU

 

Pentru cartea In Praise of Failure. Four Lessons in Humility (Harvard University Press, 2023; Elogiu eșecului. Patru pilde de umilitate, traducere de Vlad Russo, Spandugino, 2024), Costică Brădățan a primit Premiul PROSE pentru Excelență în Filozofie, acordat de Asociația Editorilor Americani în 2024.

Costică Brădățan (n. 1971) este profesor de studii umaniste la Texas Tech University, SUA, și profesor onorific de filozofie la University of Queensland, Australia. Absolvent al Facultății de Filozofie, Universitatea din București, este doctor, în aceeași disciplină, al Universității Durham (UK). Redactor pentru filozofie și religie la Los Angeles Review of Books, coordonator a două colecții de carte, „Philosophical Filmmakers” (Bloomsbury) și „No Limits” (Columbia University Press), a publicat eseuri și editoriale în The New York Times, Washington Post, Times Literary Supplement, TIME Magazine. Cărțile sale, în care pledează pentru o filozofie durabilă, transformatoare prin recuperarea unor surse mult timp ignorate, precum miturile, literatura, misticismul și istoria artei și a filmului, au fost elogios întâmpinate și traduse în numeroase limbi: The Other Bishop Berkeley: An Exercise in Reenchantment (Fordham University Press, 2006); Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosophers (Bloomsbury, 2015; Humanitas, 2018). În pregătire: Against Conformity (Princeton University Press) și The Prince and the Hermit (Penguin).

„Reflecțiile lui Costică Brădățan transmit o luminoasă reziliență în fața conflictelor inerente vieții. Pildele sale de umilitate ne ajută să înțelegem că urmărirea succesului este adesea motivată de teama de eșec și că strădaniile noastre creatoare sunt deseori eschive în fața propriei mortalități.”
Michael S. Roth, The Washington Post

„Captivant și strălucitor…”
Anna Katharina Schaffner, The Times Literary Supplement

„Brădățan scrie cu vervă și eleganță, fiecare gând și fiecare expresie sunt armonios îmbinate… Am fost fascinată de cartea lui Brădățan chiar dacă, sau mai ales atunci când, mă tulburau concluziile sale.”
Jennifer Szalai, The New York Times

„Fiecare dintre cele patru tipare de eșec prezentate în acest volum – fizic, politic, social și suprem – ne arată rolul important pe care îl joacă filozofia în descoperirea unei vieți bune. Cum ar trebui să ne trăim viața astăzi? Suntem prizonieri într-o lume căzută, iar autorul ne încurajează să reflectăm la cum să ne scriem propria poveste de viață, în jurul și prin eșecurile noastre, în orizontul unui viitor mai bun.”
Karen Altergott Roberts, Englewood Review of Books