Andrei Pleșu, 75 de ani


20 noiembrie 2023

În apropierea sfârșitului de an, ne face plăcere să ne amintim de unul dintre momentele care au marcat viața culturală a acestei veri: aniversarea filosofului și scriitorului Andrei Pleșu, care a împlinit 75 de ani în data de 23 august 2023.

Oameni de cultură și publicații au ținut să-l omagieze pe cel care, în anul 1994, a fondat Colegiul Noua Europă (NEC), după modelul Institutului de Studii Avansate din Berlin – Wissenschaftskolleg zu Berlin –, „din dorința de a oferi cercetării românești contemporane un profil de natură să o facă prestigios prezentă în concertul cercetării universale”, după cum însuși mărturisea. Treizeci de ani mai târziu, cei peste 900 de bursieri și remarcabile proiecte de cercetare ne arată că idealul începutului de drum a fost atins.

Valentina Sandu-Dediu, Rectorul Colegiului Noua Europă, în articolul Harul discret al edificării publicat în revista Vatra (iulie-august 2023):

„Eu cred că cel mai dificil lucru este să păstrezi astăzi ființa și spiritul NEC, așa cum au fost gândite de fondatorul său. Am observat cum s-a clădit excelența aici: continuu, constant, fără limite sau salturi, fără țeluri declarate programatic și apoi bifate, ci cu inteligență și inventivitate, cu discretă conștiință a lucrului bine făcut. Crearea unei elite culturale în România postcomunistă cu ajutorul NEC nu poate fi azi contestată de nimeni: dintre bursierii Colegiului s-au ales, rând pe rând, rectori de instituții de învățământ superior, prorectori, decani, secretari de stat, miniștri. Asemenea reprezentanți ai elitelor sunt cei mai vizibili public, dar nu ne putem limita la ei: unii dintre scriitorii de top ai României, dintre istoricii, sociologii, antropologii, filosofii, teologii, arhitecții, istoricii de artă și chiar muzicologii săi au trecut prin experiența NEC.”

În dosarul tematic intitulat Andrei Pleşu – 75. Evocări, interpretări, portrete, profesori și scriitori îi evocă talentul, inteligența, generozitatea, firescul și vocația fondatoare, punctând „mirabilul” întâlnirii cu omul care a sfințit locul și care ne-a obișnuit cu aventuri spirituale excepționale în cărțile sale.

Dosarul tematic din revista Vatra este disponibil aici: revistavatra.org

*
Dilema veche

Redacția revistei Dilema veche i-a oferit, în scris, o serie de daruri neconvenționale: „un zbor în spațiu” (Marius Chivu), „o bucățică de Berlin pe Calea Victoriei” (Adina Popescu), „o rapsodie” (Sever Voinescu), „un caleidoscop” (Stela Giurgeanu), „un mit african” (Dan Stanciu) ș.a.

Matei Pleșu: „E greu să găsești un cadou pentru un bărbat în toată firea. Pistoale, pumnale, pardesiuri și parfumuri nu-i plac. Iar cărți își ia singur. Îmi rămâne așadar să-i doresc: o vacanță liniștită, la umbră și la răcoare, departe de lumea nebună, fără avioane, fără hoteluri, fără trambalări și inutile tevaturi logistice – adică un sejur agreabil acasă; și o terapie, dacă s-ar putea, de refacere a apetitului – a poftei de citit și de scris, de plimbat, de mâncat și de băut, de râs, de bombănit, de a crede și de a se îndoi, și chiar a poftei de a nu face, uneori, mai nimic. Ca să-l citez, i-aș dori să se poată bucura – între două salturi – și de <<firescul mersului la pas>>. La mulți ani și poftă mare!”

Citiți pe larg în Daruri în Dilema veche:
Daruri (dilemaveche.ro)

*

Revista Orizont a publicat un interviu cu Andrei Pleșu realizat de Cristian Pătrășconiu:
„Contați pe interogativitate mai mult decât pe găsire. Adică trăiți mai mult sub spectrul întrebării decât sub acela al soluției găsite.” – Andrei Pleșu

Interviul este disponibil online aici:
august2023.pdf (revistaorizont.ro)

*

De asemenea, revista România literară i-a dedicat un număr special în care semnează Andrei Cornea, Mircea Mihăieș, Valeriu Stoica și Mirel Bănică: 35/2023 – Romania literara

*

Profesorul Theodor Paleologu, fondatorul Casei Paleologu, i-a dedicat un curs online „filozofului care râde”:

Casa Paleologu | Umor și filozofie la Andrei Pleșu