Spații nu-numai-umane

Event: Roundtable (in Romanian)

Location: NEC conference hall & Zoom

9 December 2022, 17.00-19.00 (Bucharest time)

Ágota ÁBRÁN și Ștefan DORONDEL despre proiectul EnviroCitizenEU Horizon 2020 Research Grant

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/83465942349?pwd=d1UvczRQb0JZcHE3aXNRRzgvMklSdz09

Meeting ID: 834 6594 2349
Passcode: 309079

 

 

„Am început să caut păsările, am început să devin din ce în ce mai atent la acest aspect. Am început să le caut activ și, dacă până atunci mergeam prin parc, de exemplu prin Tineretului (…) și, în afară de lac și câțiva copaci, nu vedeam nimic… am început să văd.”
(citat dintr-un interviu cu un păsărar, RO4)

Prin ochii păsărarilor, chiar și un oraș mare, plin de beton cum este Bucureștiul, se transformă dintr-un spațiu uman într-unul în care și păsările își trăiesc viața de zi cu zi: se cuibăresc în cotloanele blocurilor, în scorbura copacilor de pe bulevarde, în tufișurile de la malul lacurilor din parcuri, își cresc puii, caută de mâncare sau se odihnesc în timpul migrației. Vom prezenta câteva dinte rezultatele proiectului EnviroCitizen, care a vizat experiențele păsărarilor amatori: modul în care curiozitatea și setea de a învăța despre „alții” (aici, păsări) deschide „o lume nouă”. Această deschidere de lume înseamnă că spațiile devin vizibile nu doar ca spații umane, ci și ca spații în care trăiesc o sumedenie de viețuitoare diferite. Fie că este vorba despre ruta spre birou, copacul din fața balconului, insula de verdeață din mijlocul traficului sau parcurile orașului, prin ochii (și binoclurile) păsărarilor, spațiile acestea sunt văzute ca moduri de conviețuire între oameni și păsări.

*

Acest eveniment are loc în cadrul proiectului EnviroCitizen, finanțat prin programul ERC – EU Horizon 2020.
Proiectul este coordonat de University of Stavanger în parteneriat cu: The Estonian Academy of Sciences, Cyprus Center for Environmental Research and Education, New Europe College, Radboud University, University of Extremadura și Swedish University of Agricultural Sciences.