În căutarea „micului Paris”: București și Varșovia

Event: Research group

Location: NEC conference hall & Zoom

27 April 2023, 15.00-17.00 (Bucharest time)

Błażej BRZOSTEK, Profesor, Facultatea de Istorie, Universitatea din Varșovia

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/85906681403?pwd=RHNkSFhnSkZBRHZzNElWQm9ORkVWUT09

Meeting ID: 859 0668 1403
Passcode: 737918

Plecând de la cartea mea, Parisurile altei Europe, apărută în 2015, voi vorbi despre cercetările mele privind identitatea a două capitale, Bucureștiul și Varșovia. Ce a însemnat denumirea de „micul Paris”, ce probleme și aspirații interne au reflectat în secolele al XIX-lea și al XX-lea? Ce spunea această identitate despre relațiile dintre elite și mase, dintre centru și periferie, dintre cele două orașe și Paris? Voi încerca să mă ȋntorc la căutările mele istorice din trecut pentru a le plasa în contextul actual al cercetărilor mele care se ȋndreaptă către timp şi măsura timpului ȋn Europa de Est.

 

Błażej Brzostek este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din Varșovia. A publicat cărți și articole despre muncitorii perioadei staliniste, viața de zi cu zi la Varșovia, istoria alimentelor în Polonia postbelică. În prezent lucrează la istoria timpului și ceasurilor în Europa de Est.

 

Evenimentul are loc în cadrul Grupului de Reflecție asupra Istoriei Politice și Sociale a secolelor al XVIII -lea și al XIX -lea găzduit de NEC.