Cilibi Moise. Omul nu poate fi ceva decât atunci când se va simți că nu este nimic. Un umorist marginal, dar bine-dispus în iarmaroc

Event: Research group

Location: NEC conference hall & Zoom

18 May 2023, 15.00-17.00 (Bucharest time)

Eugen ISTODOR, Lector, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării, Facultatea de Litere, Universitatea din București

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/82640666473?pwd=L3kzY1R5bHpielFSd0pMenFqeTRxZz09

Meeting ID: 826 4066 6473
Passcode: 368331

Un ceasornicar îți repară doar ceasul și-ți cere grăbit plata. Altul, însă, e posibil să facă ceva mai mult. Să-ți explice mecanismul, blocajul, acordurile fine cu atâta pasiune încât să uite și plata. Într-un asemenea proces literar îl găsim pe Cilibi Moise (1812-1870). El este de găsit prin târguri, sigur, pentru cine are timp și răbdare pentru explicații și înțelegere.

Notațiile lui G. Călinescu sunt elocvente:
Vânzător de mărunțișuri prin iarmaroace („Marfă ruptă gata, pe un sfanț bucata”), geniu oral fără știință de carte, el își dicta aforismele de-a dreptul zețarului. Maximele lui sunt pline de un sănătos umor bătrânesc.” (Istoria literaturii române, 1941)
Doar aceste notații și ar fi suficiente pentru a identifică poziția, buna-dispoziție și buna poziționare a făcătorului de glume dintotdeauna. Aici e cazul lui Cilibi Moise, în universul secolului 19. Din aceste notații călinesciene putem deduce o serie de procese tehnologice” prin care trece  umoristul Cilibi. Se vorbește despre traducerea oralității în scris, dar și despre decupaje ale realității ce devin ficțiuni (maxime), marfă cerută – public cumpărător. Rezultatul acestor procese culturale și sociale sunt maximele, pe de o parte, constatări și etichete ale unor experiențe sociale, pe de alta, marfă de dat în târg, conform ocupației principale a lui Cilibi Moise.
Cilibi Moise în conferința GRiPS va cuvânta despre marginalitatea sa ca târgoveț care și-a privit experiențele de-o viață și a oferit o marfă bună de vândut: umorul. Și asta, poate, pentru că Cilibi crede cu tărie: Toți oamenii sunt muritori, afară de autori”.

*

Evenimentul are loc în cadrul Grupului de Reflecție asupra Istoriei Politice și Sociale a secolelor al XVIII -lea și al XIX -lea găzduit de NEC.