La intersecția dintre știință, administrație și alimentație: laboratorul comunal de analize chimico-bacteriologice (1880-1914)

Event: Research Group

Location: NEC conference hall & Zoom

12 October 2023, 15.00-17.00 (Bucharest time)

Simion CÂLȚIA, conferențiar, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/87278645206?pwd=M3NmSGVSRTJNcDdFV0pqdlNCS3JoZz09

Meeting ID: 872 7864 5206
Passcode: 261899

În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, laboratoarele municipale de analize chimico-bacteriologice au devenit un instrument esențial în arsenalul primăriilor din orașele importante. Ele au contribuit de o manieră decisivă la controlul alimentelor, la asigurarea unei ape fără bacterii, la combaterea epidemiilor.

Primăria Bucureștiului a făcut apel încă din anii ’70 la analize chimice. În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea și-a înființat propriul laborator, în contextul atenției tot mai mari acordate aspectelor sanitare. Laboratorul a jucat un rol esențial în buna funcționare a sistemului de apă potabilă, a ajutat municipalitatea în combaterea epidemiilor. Efortul principal s-a îndreptat spre lanțul alimentar, unde laboratorul a permis administrației comunale să identifice și să elimine din comerț alimente care conțineau substanțe toxice, care deveniseră periculoase datorită păstrării necorespunzătoare, sau care erau infestate cu agenți patogeni. Analizele laboratorului au jucat un rol în asanarea comerțului, identificând alimente precum vinul, laptele sau cafeaua, în care negustori puțin scrupuloși introduseseră alte materii, sensibil mai ieftine.

Evenimentul are loc în cadrul Grupului de Reflecție asupra Istoriei Politice și Sociale a secolelor al XVIII -lea și al XIX -lea (GRiPs) găzduit de Colegiul Noua Europă.